Modetentoonstellingen in 2019

Nieuw jaar, nieuwe agenda! En die kun je alvast vullen met de volgende modetentoonstellingen.

1. Made In Italy – Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam

Aan de hand van mode en accessoires van Italiaanse ontwerpers (Gucci, Prada, Dolce & Gabbana) gaat Tassenmuseum Hendrikje op zoek naar de definitie van de Italiaanse stijl. De tentoonstelling bevat onder andere stukken die gedragen zijn door Sophia Loren, Barbra Streisand en Lady Gaga.

Tot en met 17 februari te zien.

 

2.Backstage/Frontstage Modemuseum Hasselt

Backstagebeelden van fashionshows door fotografe Marleen Daniëls (°1958) vormen de aanleiding voor de tentoonstelling. Daniëls’ beelden, grotendeels analoog gefotografeerd en daterend uit de periode 1988-2008, zijn unieke herinneringen aan een tijd waarin shows slechts voor een select publiek toegankelijk waren. Aan de hand van video, fotografie en silhouetten van toonaangevende ontwerpers en modehuizen zoals Dries Van Noten, Yohji Yamamoto, Dior, John Galliano word je de backstage binnengeleid.

Tot en met 17 maart te zien.

 

 

3 Femmes Fatales – Sterke Vrouwen In De Mode – Gemeentemuseum Den Haag

De tentoonstelling ‘Femme Fatales – Sterke vrouwen in de mode’ loopt de geschiedenis van vrouwen in de mode door, beginnend bij de couturières uit 1675 in Frankrijk, tot Coco Chanel, Iris van Herpen, Sarah Burton en Claire Wright Keller.

Tot en met 24 maart te zien.

 

4 Contemporary Fashion – Klederdrachtmuseum in Amsterdam

De tentoonstelling presenteert een selectie van ontwerpen van hedendaagse ontwerpers die geïnspireerd zijn op de Nederlandse klederdracht. Deze tentoonstelling is een ode aan de hedendaagse ontwerpers, onder wie Viktor en Rolf, die hun inspiratie haalden uit de Nederlandse klederdracht en die door middel van hun nieuwe ontwerpen de designs en vormgeving uit de klederdracht laten voortbestaan.

Tot en met 31 maart te zien.

 

5 Christian Dior: Designer Of Dreams – Albert & Victoria Museum London

De razend populaire Christian Dior tentoonstelling uit 2017 reist door naar het Victoria & Albert Museum in Londen. Speciaal voor de tentoonstelling in Londen wordt een nieuw gedeelte toegevoegd dat verder ingaat op de fascinatie die Dior had voor de Britse cultuur.

 Van 2 februari tot en met 14 juli te zien.

 

6 Het meisje, de jurk en de parel – Museum aan het Vrijthof in Maastricht

Tijdens de tentoonstelling ‘Het Meisje, de Jurk en de Parel’ toont couturier Ronald Kolk een selectie van ruim vijftig jurken uit zijn oeuvre en goudsmid Margareth Stalman presenteert een collectie juwelen. De tentoonstelling telt tien kabinetten en stijlkamers, elk met een eigen thema. Ook worden twee ateliers gerealiseerd waar bezoekers het maakproces van de items kunnen bekijken, videofragmenten van modeshows zijn ook opgenomen in de tentoonstelling.

Van 9 maart tot en met 16 juni te zien.

 

7 Mary Quant – Victoria & Albert Museum London

Brits ontwerper Mary Quant zorgde in de jaren zestig voor een revolutie met haar minirokken en hotpants. In het Victoria & Albert Museum opent op 6 april een tentoonstelling met meer dan 200 kledingstukken en accessoires en met nog niet eerdere vertoonde stukken uit de persoonlijke archieven van Quant.

Van 6 april tot en met 16 februari 2020 te zien.

 

8 Bauhaus& Modern textiel in Nederland – Textielmuseum Tilburg

2019 markeert het jaar waarin Bauhaus 100 jaar geleden is opgericht. Deze vooruitstrevende school voor ontwerpers, kunstenaars en architecten liet ook zijn sporen na op de Nederlandse textielvormgeving. De tentoonstelling ‘Bauhaus& | Modern textiel in Nederland’ laat van verleden naar heden zien hoe de stijl de Nederlandse textielindustrie heeft beïnvloed. Een viertal kunstenaars maken in opdracht van het TextielMuseum nieuw werk dat reflecteert op het erfgoed van de Bauhaus-opleiding.

Breng gelijk een bezoekje aan de tentoonstelling Black & White in hetzelfde museum. Deze tentoonstelling laat aan de hand van werken uit de museumcollectie zien hoe eigentijdse kunstenaars en vormgevers de symbolische betekenis van zwart en wit naar hun hand zetten. Niet mode-gerelateerd, maar wel inspirerend.

Van 25 mei tot en met 3 november te zien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *